Jongeren en het nieuwe Coronavirus

19 maart 2020

Het nieuwe Coronavirus en de maatregelen van de regering veranderen voor ons dagelijks leven veel. In deze tijd is het belangrijk dat we allemaal wat beter op elkaar letten. Ook voor jongeren verandert er een heleboel. Het jongerenwerk in Bodegraven-Reeuwijk heeft een aantal pijlers waar we in deze periode extra goed op letten. Onze jongerenwerkers zijn druk aan het werk en kunnen uw hulp daarbij goed gebruiken. Daarnaast willen we u graag van wat extra informatie voorzien.

Veilig Thuis

Veilig Thuis is een organisatie voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Voor als je zelf betrokken bent, of iemand uit de omgeving dat is. Momenteel zijn de scholen gesloten, zijn de sportverenigingen dicht en is er minder werk. Dat betekent dat jongeren vaker dan normaal thuis zijn en dat spanningen makkelijker hoog op kunnen lopen dan normaliter aan de orde is. Als er een vermoeden is dat sprake is van huiselijk geweld kan Veilig Thuis gebeld worden, 0800-2000. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Veilig Thuis: veiligthuis.nl.

Jongeren op straat

Veel jongeren hebben momenteel meer vrije tijd, omdat de normale bezigheden niet of minder doorgang vinden. We zien dan ook vaker jongeren op straat. Soms zijn jongeren hele dagen buiten omdat het alternatief, thuis zijn, hen om welke reden dan ook niet zint. De jongerenwerkers in Bodegraven-Reeuwijk zijn zoals gebruikelijk zeer actief. Onze jongerenwerkers maken rondes op straat en maken een praatje met de jongeren. Zo proberen ze zo goed mogelijk in kaart te brengen wat er onder jongeren speelt. Ook digitaal zijn ze actief. Tegelijkertijd onderhoudt het jongerenwerk zeer nauw contact met politie en gemeente en kunnen zij fungeren als tussenpersoon. Op onze manier proberen we alle jongeren binnen ons bereik (dat zijn er een heleboel) extra te wijzen op de maatregelen van de regering waar wij denken dat dat nodig is. Het kan zijn dat jongeren zorgen voor overlast of dat er crimineel gedrag plaatsvindt. In dat geval zijn de wijkagenten en de BOA’s de partij waar dit gemeld kan worden. Het bekende devies “Let een beetje op elkaar” is ook hier van toepassing.

Overzicht diensten en initiatieven SAM

Normaal gesproken zijn jongeren van harte welkom in jongerencentrum De Zon of bijvoorbeeld in de Huizen van Alles. Ook op deze locaties houden we ons echter strikt aan de maatregelen en zijn we niet met veel mensen tegelijk binnen. Het is dus moeilijker dan normaal om voor groepen jongeren een alternatief voor het “hangen op straat” (want “waar moeten we dan heen?”) te vinden. Wij proberen zo creatief mogelijk te zijn met het bedenken van nieuwe initiatieven die specifiek jongeren als doelgroep hebben. Welzijnsorganisatie SAM verzamelt diensten en initiatieven in de tijd van het nieuwe Coronavirus voor allerlei verschillende doelgroepen.. Heeft u een initiatief, een dienst of wilt u de lijst inzien? Dat kan via deze URL: www.samwelzijn.nl/nieuws-rondom-het-corona-virus/ .

Contact opnemen met het jongerenwerk

Heeft u vraag aan het jongerenwerk of voor iets anders contact opnemen met het jongerenwerk? Dat kan. De contactgegevens vindt u op dezonbodegraven.nl/contact/