Wie verdient Het Jeugdlintje?

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft in 2013 Het Jeugdlintje in het leven geroepen. Kinderen en jongeren zijn tegenwoordig steeds meer bewust van wat er om hen heen gebeurt. De SSCB (De Zon, het Bevrijdingsfestival, de Vakantiespelen….) neemt de organisatie van het jeugdlintje, namens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op zich.

Ontwerp Het Jeugdlintje

Jeugdlintje BR

Het Jeugdlintje dat je hierboven ziet is kosteloos ontworpen door Bram Roza, grafisch vormgever en kunstenaar uit Gouda. Zie www.bramroza.nl.

Voor wie is Het Jeugdlintje?

Het Jeugdlintje is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Om een lintje te kunnen krijgen, moeten zij zich inzetten voor anderen, voor onze gemeente, of een bijzondere prestatie of heldendaad hebben geleverd.

Er zijn twee leeftijdscategorieën:
tot en met 12 jaar
13 tot 18 jaar

Criteria

1. De prestatie of daad van de kandidaat is bijzonder of uniek.
2. De prestatie of daad van de kandidaat heeft een duidelijk positief effect op zijn/ haar omgeving.
3. Er is sprake van een duidelijke voorbeeldfunctie voor andere jongeren.
4. Het gaat om een vrijwillige prestatie of daad.
5. De inzet heeft een langere periode geduurd, of het gaat om een eenmalige heldendaad.

Voorbeelden
Een jongere die langdurig anderen helpt. Je kunt dan denken aan iemand die vaak klusjes voor een buurvrouw doet, of een vriendje met een lichamelijke of geestelijke beperking wekelijks naar de sportclub brengt.
Een jongere die een bijzondere prestatie levert die heel veel betekent voor de samenleving of de stad. Je kunt dan denken aan iemand die een ander uit het water redt of een belangrijke prijs wint.
Iemand die een moeilijk onderwerp bespreekbaar heeft gemaakt, zoals zinloos geweld of pesten.
Iemand die alert optreedt bij een brand of iemand uit het water heeft gered.
Iemand die een inzamelingsactie houdt voor een goed doel of iemand die een plan heeft bedacht om de woonomgeving leuker te maken.

Hoe kan iemand worden aangemeld?

Je kunt iemand aanmelden door het formulier ‘Voordracht Het Jeugdlintje’ in te vullen. Hier formulier kun je hieronder vinden.

Tot wanneer kan iemand worden aangemeld?

Iedereen (jong en oud) kan tot 15 oktober 2016, een kandidaat aanmelden voor Het Jeugdlintje. Dit wordt uitgereikt in november 2015.

Jury

Een speciaal samengestelde jury beoordeelt de ontvangen aanmeldingen en beslist welke jongeren voor een jeugdlintje in aanmerking komen.

Wanneer worden de jeugdlintjes uitgereikt?

De wethouder reikt rond ‘De Dag van de Rechten van het Kind’ (20 november) de jeugdlintjes uit. Locatie: Gemeentehuis Bodegraven.

De jongeren, hun ouders en de voordragers ontvangen een uitnodiging voor de uitreiking.

Aanmeldingsformulier