Jongereninfo

Op deze pagina vind je informatie over verschillende onderwerpen waar jij als jongere mee te maken kan krijgen. Handig om eens door te nemen. Voor vragen kun je altijd bij onze jongerenwerkers terecht!

Seks
LHBT
School
Drugs
Geld
Werk
Jonge mantelzorgers
Social Media
Wonen
Nieuw in Nederland
Discriminatie
Ik en mijn lichaam

Seks

We denken er allemaal wel eens aan en iedereen doet het. Toch roept het ook veel vragen en gevoelens op. Hoe zit dat? Wat is het allemaal? Seks is in de eerste plaats iets persoonlijks en iedereen doet het anders. Het is belangrijk dat je weet wat je wel en niet fijn vind en dat ook durft aan te geven. Wat is seksuele gezondheid? Wat zijn de klachten van een SOA? Heb je te maken gehad met seksueel overschrijdend gedrag? En wat zijn je rechten? Of wat als je onbeschermd seks hebt gehad, misschien ben je dan wel zwanger? Wat nu? Kijk gerust verder. Er zijn genoeg plekken om informatie te vinden op al je vragen.

https://sense.info/nl

https://hoezitdat.info

https://rutgers.nl/

https://seksuelevorming.nl

https://seksualiteit.nl

https://condoom-anoniem.nl

LHBT

LHBT of (LGBT) iss de Engelse afkorting voor Lebian, Gay, Bisexual, transgender. In het Nederlands Lesbisch, homo, biseksueel en transgender. We leven in Nederland in een heteroseksuele maatschappij, maar niemand is hetzelfde en dus is het nergens voor nodig om je te schamen. Ben jij nieuwsgierig? Wil je meer weten en heb je vragen? Neem dan gerust een kijkje en zie dat je niet de enige bent.

https://sense.info/nl

https://iedereenisanders.nl

https://transgendernderland.nl

https://vereniging-genderdiversiteit.nl

https://gayandschool.nl

https://expreszo.nl

School

School is niet altijd leuk. Dat weten we allemaal. Misschien loop je even vast, heb je moeite met een vak of zie je het allemaal niet meer zitten? Geef dan niet op maar zoek ondersteuning.

Onderwijs helpt je namelijk straks om werk te vinden en om uiteindelijk op jezelf te kunnen gaan wonen (zelfstandig te worden). Maar wat is het nou precies dat je wilt worden en waar moet je beginnen? Het belangrijkste is dat je iets kiest wat je leuk vindt. Wat je interesse heeft. Kom je er echt niet uit dan kun je ook een beroepskeuzetest doen. Er is vast een opleiding die bij je interesse past. Surf maar eens rond.

https://hoezitdat.info 

https://nationaleberoepengids.nl

https://gogeostudiewijzer.nl

https://stagemarkt.nl

Lokale ondersteuning in brugklas:

https://bousa.nl/projecten/schools-cool

Drugs

Op iedere verjaardag wordt er wel gedronken. Dus dat je nieuwsgierig bent is heel logisch. Sommige vrienden zullen misschien ook wel eens een blowtje roken of andere dingen gebruiken? Jij misschien zelf ook wel! Een lachgaspatroon een pilletje, coke of GHB. Wat doen deze middelen en weet je wat je neemt?

Veel van deze middelen zijn niet getest en illegaal. Dit omdat we niet precies weten wat er in zit en welke gevolgen dit heeft voor jou gezondheid. Sommige middelen zijn daarbij ook nog extreem verslavend. Denk aan coke en GHB.

Tip; weet wat je gebruikt en wat het met je doet. Hieronder vind je alle informatie om dat te vinden.

https://drankendrugs.nl

https://watdrinkjij.nl

https://jellinek.nl

https://trimbos.nl

https://brijder.nl

Geld

Het is helaas zo. Alles kost geld en veel gaat via een pasje of abonnement. Schulden heb je dan ook zo. Zeker op internet wordt je doormiddel van reclame verleid om de mooiste en hipste spullen aan te schaffen. Vaak nog met een aantrekkelijke afbetaal mogelijkheid. Ondertussen betaal je echter wel enorme rente en voor je het weet stapelen de schulden zich op. Misschien heb je al schulden, wil je weten hoe je grip kunt houden op je financiën of heb je vragen over toeslagen?

Kijk hieronder wat jij kunt doen:

https://scholieren.nibud.nl/lenen-schulden.html

https://belastingdienst.nl

Werk

Je hebt wat tijd over naast je opleiding of je zoekt werk om die ene scooter te kopen die je graag wilt of die ene mooie telefoon. Wat dacht je van die nieuwe sneakers. Werk is dan wel handig om extra geld te verdienen. Wellicht vind je horeca leuk of achter de kassa. Maar hoe vind je werk? Hoeveel verdien je en wat zijn je rechten en plichten? Hieronder vind je een aantal handige links. Echter loont het vaak het best om gewoon ergens naar binnen te stappen.

https://scholierenwerk.nl

https://vakantiewerkonline.nl

https://xluitzendbureau.nl

https://sollicitatieinfo.nl/sollicitatiebrief

https://minimumloon.nl/minimum-jeugdloon/

https://fnvjong.nl/rechten-en-plichten

Jonge Mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is. Deze situatie kan een grote impact hebben op je leven. Sommige jongeren weten niet eens dat ze mantelzorger zijn. Je vader of moeder is al zijn of haar hele leven ziek, waardoor je al vanaf jongs af aan klusjes in en rond het huis deed of een stukje zorg op je nam. Dit vind je normaal geworden. Echter soms is het ook best zwaar en heeft het effect op je eigen leven. Herken je jezelf hierin? Kijk dan eens op onderstaande links. Hier vind je online informatie en andere jonge mantelzorgers. Je bent niet alleen. Ben jij een jonge mantelzorger, woon je in Bodegraven-Reeuwijk en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Laat dit dan hier aan ons weten via de mail. We komen graag met je in contact.

https://2becool.nl/

https://www.regelhulp.nl/mantelzorgers/over-mantelzorg/jonge-mantelzorgers

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychologie

https://kopstoring.nl/

https://zorgvoorjeouders.nl

Social Media

Wat is er leuker dan met iedereen over de hele wereld contact te hebben? Om altijd en overal op de hoogte van te zijn? Maar is sociale media wel altijd zo leuk, zo echt en zo veilig? (Bewerkte) foto’s, filmpjes, likes. Je kunt bang worden om iets te missen of het idee hebben dat je niet leuk genoeg bent. Je kunt een laag zelfbeeld ontwikkelen, of ten prooi vallen aan cyberpesten of grooming (kinderlokken). Naast alle leuke kanten heeft sociale media dus ook negatieve kanten. Wees je dus bewust van deze negatieve kanten en wat de gevolgen kunnen zijn. Vergeet daarbij ook je privacy niet. Zonder het afschermen van je accounts en wachtwoorden kan iemand er gemakkelijk met je identiteit vandoor gaan of van jou foto’s gebruik maken, wat extreem grote gevolgen voor jou kan hebben! Wees dus voorbereid en kijk wat jij kunt doen.

https://www.vpngids.nl/privacy/social-media/

https://mediawijsheid.nl/sociale-media

https://politie.nl/themas/loverboys

https://hoezitdat.info

https://helpwanted.nl/

Wonen

En dan ga je eindelijk uit huis. Je gaat studeren en kan op kamers. Misschien werk je wel al en zoek je een woning. Maar je kunt ook al een woning hebben, wat zijn je rechten? Kan je bijvoorbeeld huurtoeslag aanvragen? Betaal je niet te veel? Of kom je ineens op straat te staan? Op jezelf wonen hoeft niet alleen maar leuk te zijn. Er kan veel op je af komen Hoge kosten, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Herken jij je in een van deze zaken? Kijk dan eens rond. Wellicht staat een antwoord op je vraag erbij.

https://hoezitdat.info

https://belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/

https://kamernet.nl

https://kamers.nl/

https://huurcommissie.nl/

https://woningnetregiomiddenholland.nl/

https://zwerfjongeren.nl/

https://www.kernkracht.nl/projecten/straatadvocaat/

Nieuw in Nederland

Nederland: het land van de klompen en molens. Leuk dat je hier bent. Je zal wel verbaasd zijn over hoeveel regels en informatie er is. Waar moet je beginnen? Wat moet je doen? Hoe vind je informatie? En wat is er zoal te doen in de omgeving? Hieronder vind je informatie waar je allemaal aan kunt denken.

https://vluchtelingenwerk.nl/

https://tell-me.nl/

Ben je opzoek naar een sportclub, een baantje, stage plek of iets anders? Stuur ons dan een mailtje. ). Dan kunnen we samen kijken of we iets kunnen vinden waar jij je fijn voelt.

Discriminatie

We leven helaas in een wereld waar sommige mensen onderscheid maken op basis van huidskleur, religie, land van herkomst of seksuele voorkeur. Wij vinden dat we dit tegen moeten gaan en mensen bewust te maken dat dit echt niet meer kan. Heb jij te maken met discriminatie en wil je daar wat mee doen? Wil je weten waar je kunt aankloppen voor hulp? Een melding doen van discriminatie of misschien zoek je een plek om je ervaringen te delen. Dan moet je echt even verder kijken.

https://discriminatie.nl

Meld discriminatie in de gemeente:

https://stichtingidb.nl

Ik en mijn lichaam

Er verandert zo veel. Eerst was je klein en nu ben je groter. Er groeien haren op plekken waar ze eerst niet groeide. Je lichaam wordt langzaam volwassen. Ook krijg je andere gevoelens en ontdek je steeds nieuwe dingen bij jezelf. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn. Je raakt soms jezelf helemaal kwijt en vragen wie ben ik nu eigenlijk komen geregeld voor. Dit is hartstikke normaal en je bent echt niet de enige. Dat je daarom somber bent of echt niet meer weet wat je met jezelf aan moet is heel normaal. Kijk maar eens rond en je zal zien dat we allemaal op onze eigen manier hiermee worstelen.

https://www.proud2bme.nl/

https://www.sense.info

https://www.buurtsportcoach-bodegraven-reeuwijk.nl/ondersteuning/

Zit je niet lekker in je vel en heb je het gevoel dat het niet helemaal goed gaat betreffende jouw gezondheid? Schaam je daar dan niet voor en neem contact op met je huisarts of bezoek het inloopspreekuur van de welzijncoaches in Bodegraven- Reeuwijk.

Medisch Centrum Bodegraven:

Iedere vrijdagochtend van 09:00 uur tot 10:00 uur

Het Zorgstation:

Iedere donderdagochtend van 09:00 uur tot 10:00 uur

Medisch Centrum Reeuwijk:

Iedere maandagochtend van 09:30 uur tot 10:30 uur

Huisartsenpraktijk Driebruggen:

Iedere dinsdagmiddag van 15:00 uur tot 16:00 uur