Vrijwilligers

De Zon is een jongerencentrum waar een heleboel verschillende activiteiten worden georganiseerd. Van kinderwerk tot feestavonden, er is een heleboel mogelijk. Het overgrote deel van deze activiteiten wordt georganiseerd door vrijwilligers. Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, want zonder vrijwilligers kunnen we niks.

Vrijwilliger zijn.

Als vrijwilliger in De Zon sta je bijvoorbeeld achter de bar of organiseer je samen een groep vrienden een activiteit. Ook kan het zijn dat je als fotograaf bezig bent, je promotiewerkzaamheden doet, klusjes in De Zon doet, je bezighoudt met zaken rondom de bar, jezelf op een praktische manier ontwikkeld in audiovisuele techniek en daarmee uiteindelijk shows voorziet van mooi geluid of licht,  bezighoudt met programmering, bar avonden draait of jezelf inzet als DJ of muzikant. De lijst met taken rondom het jongerencentrum is een flinke en tevens geheel afhankelijk van de van vraag van de vrijwilligers zelf. 

Dat is leuk!

De SSCB voorziet op deze manier in praktische talentontwikkeling en zorgt ervoor dat vrijwilligers zich cultureel en maatschappelijk inzetten. Niet in de laatste plaats staat plezier voorop. Het sociale aspect is hierbij ontzettend belangrijk. De werknemers, ervaren vrijwilligers en/of bestuursleden zorgen ervoor dat jij als vrijwilliger over de juiste faciliteiten beschikt om jouw werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Uiteindelijk kun je het zien als een grote familie waarin iedereen zich op zijn of haar interessegebied kan ontwikkelen binnen de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden. 

Vrijwilligerstaken: voorbeelden


Barwerkzaamheden

Communicatie en Promotiewerkzaamheden

Kinderwerk organiseren

Evenementen organiseren

Artiesten management

Beheer/kluswerkzaamheden


Helpen bij activiteiten vanuit de SSCB

Begeleidingstaken

Lichttechniek

Geluidstechniek

Foto- en videografie

Evenementen buiten De Zon

Praktisch leren

Jij leert als vrijwilliger van De Zon je verantwoordelijkheden te zien en te nemen, valkuilen te omzeilen en ervaren rotten in het vak kunnen je leren hoe jij het beste te werk kan gaan zonder dat je daarbij je eigen creativiteit hoeft te verliezen. Het is niet irreëel dat je bij De Zon een stevige basis legt om uiteindelijk aan de slag te kunnen in een werkveld waarin je bij De Zon ervaring hebt opgedaan. Aan de andere kant ontdek je misschien juist dat hetgeen waarvan jij had gedacht dat je het ontzettend leuk zou vinden  je helemaal niet zo goed ligt als dat van te voren had verwacht. Bij De Zon mag je fouten maken: daar leer je van! Bij De Zon helpen we elkaar. Je kunt vrienden maken voor het leven en misschien iets bewerkstelligen waar je nooit van had gedacht dat je het in je had.

Er is één “maar”: vrijwillig is niet vrijblijvend. Alle hulp is welkom. Met een uurtje van jouw tijd zijn wij al ontzettend blij. Wel verwachten van jou dat je duidelijk communiceert, juist ook wanneer iets niet lukt om welke reden dan ook. Soms kan dat lastig zijn, maar onthoud dat dit nooit erg is. Als je goed communiceert, zorgt dat ervoor dat de rest van de vrijwilligers en medewerkers weten waar ze aan toe zijn. 

Wat bieden wij jou?

Voor wat hoort wat. Zo werkt dat ook bij De Zon. Wij zijn ontzettend blij dat jij je wilt inzetten als vrijwilliger en daar doen wij natuurlijk iets voor terug. Sowieso investeren we tijd in jouw ontwikkeling en kijken we samen naar wat jij graag wilt. Zoals hierboven te lezen is kun je bij De Zon een breed scala aan skills ontwikkelen, buiten dat vrijwilligerswerk überhaupt zeer goed op je CV staat.

Verder kun je gezellige vrijwilligersuitjes en activiteiten verwachten. Ook doen we na evenementen vaak gezellig nog een drankje. Over drankjes gesproken, op evenementen waar je iets betekent als vrijwilliger ontvang je gratis consumpties. Net als dat je natuurlijk geen entree betaald. En als je vaker meehelpt kan je van nog meer voordelen genieten.  Vrijwilligerswerk is bij ons een sociale bezigheid. Je leert veel mensen kennen en onze vrijwilligers vinden het fantastisch om samen naar een activiteit of een evenement toe te werken en vervolgens te zien hoe hun eigen productie tot uiteindelijk vaak een succes wordt!

Opleidingen als sociale hygiëne, maar ook kennisoverdracht van professionals in het werkveld horen bij jouw ontwikkeling als vrijwilliger van De Zon. Daar betaal jij niet aan mee. Je krijgt daarnaast alle mogelijkheid om gebruik te maken van de beschikbare (high-end) apparatuur in De Zon. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan je DJ-skills op professionele apparatuur, maar op zo eenzelfde manier ook leren werken met industriestandaard lichtsturingsapparatuur. Als vrijwilliger heb je hele grote voordelen bij het incidenteel huren van 1 van de ruimtes in De Zon. Veel vrijwilligers geven bijvoorbeeld hun verjaardag in de kleine bar.

Gedragscode

De SSCB is een maatschappelijke organisatie die werkt met en voor mensen. Deze positie brengt verantwoordelijkheden met zich mee, onder andere met betrekking tot het gedrag van medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Gedrag richting onze bezoekers/ deelnemers, onze samenwerkingspartners (en omgekeerd), maar ook naar elkaar.

Het doel van de gedragscode is het vastleggen en uitdragen van de normen die de SSCB hanteert bij het beoordelen van gedrag van medewerkers, vrijwilligers en het gedrag van anderen. Grenzen in het contact tussen medewerkers/ vrijwilligers en kwetsbare en/ of minderjarige deelnemers/ bezoekers zijn niet eenduidig. Elk persoon is uniek en vraagt om of hanteert een eigen wijze van contact. Dat maakt dat hierover nooit exacte grenzen kunnen worden afgesproken die voor alle individuen en in alle situaties gelden.

Wanneer je bij ons komt werken, vrijwillig of beroepsmatig, vragen wij je deze gedragscode goed door te nemen. Met het ondertekenen van je vrijwilligers-/ stage-/ arbeidsovereenkomst verklaar je dat je de gedragscode gezien hebt en volgens de uitgangspunten van deze gedragscode zult handelen.

De gedragscode kun je vinden via de onderstaande knop:

Aanmelden

Wil jij graag vrijwilligerswerk doen bij De Zon? Meld je dan aan met het onderstaande contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.