Voor jongeren in Bodegraven-Reeuwijk

De uitvoering van het jongerenwerk in Bodegraven-Reeuwijk wordt gedaan door de jongerenwerkers. Wij als jongerenwerkers zetten ons in voor de jeugd in de gemeente Bodegraven- Reeuwijk. Het jongerencentrum de Zon, aan de Eiber 130 is hierbij onze thuis. De Zon is onderdeel van de jeugdwelzijnswerk organisatie Stichting Sociaal Cultureel werk Bodegraven (kortweg SSCB). Samen met SAM en de gemeente geven wij invulling en uitvoering aan (delen van) het jeugdbeleid. Dit doen wij door middel van onze werkzaamheden in het jongerencentrum en jongerenwerk op straat in alle kernen van de gemeente.

Voor wie?

Jij bent de deskundige op het gebied van jongeren. Wij, de jongerenwerkers kunnen heel goed luisteren, en aansluiten bij jou belevingswereld. Boordevol creativiteit, energie, humor en positiviteit zetten wij ons in om jou en alle andere jongeren in de gemeente te leren kennen en laagdrempelig en van dichtbij te enthousiasmeren, ondersteunen of begeleiden zodat jij je plek in de maatschappij vindt en inneemt. Hierbij sta jij, met jouw vraag centraal.

Wij er voor alle jongeren van 12 t/m 23 jaar in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. We organiseren leuke activiteiten, workshops en feestjes en geven jou de ruimte om je eigen talenten op je eigen tempo te ontwikkelen, samen met andere jongeren. Maar ook als je even niet zo lekker in je vel zit, als je vastloopt of als je vragen hebt over werk, school, drugs, geld, wonen, rechten, gezondheid, seks of vrije tijd zijn wij er voor jou. Heb je meer hulp nodig? Dan verwijzen wij je door naar de juiste instantie.

Waarom?

Jij hebt je eigen kracht, talent en het natuurlijke vermogen om je zelf te ontwikkelen. Daarbij kom je nu op een punt dat je niet meer thuis wil zitten en juist nieuwe dingen wilt uitproberen. Tegelijkertijd ervaar je waarschijnlijk ingrijpende veranderingen. Je lichaam verandert, net als geestelijke (cognitieve) en sociale ontwikkeling. In andere woorden: je wordt volwassener en dus wil je meer zelfstandigheid (soms tot ergernis van je ouders) en wordt je gelijktijdig geacht wijzer te worden. Je ontdekt nieuwe dingen, maakt nieuwe vrienden en komt voor het eerst in aanraking met seks en intieme relaties. Er verandert dus een heleboel en tegelijkertijd wordt er ook nog eens veel van je verwacht. Je moet je steeds meer verantwoordelijker gedragen, moet de ‘goede’ studie keuzes maken, zelf je geld beginnen te verdienen en daar ook nog eens verantwoordelijk mee omgaan.

Van huis uit ook geacht sommige dingen juist niet uit te proberen. Waar ligt de grens? Waar sta je voor? Wie wil je worden? Hoe ga je dat bereiken? Het zijn nogal wat vragen. Logisch dus dat misschien vast loopt. Misschien heb je weinig mensen bij wie je terecht kan, heb je iets meegemaakt en weet je het even niet meer of misschien loopt het allemaal gewoon niet zo lekker. Het jongerenwerk speelt hierbij een belangrijke rol. Wij richten ons speciaal op jou (of het nou goed gaat of niet), we helpen je bij het opbouwen van een sociaal netwerk, vrijetijdsbesteding en toekomstperspectief en geven je advies en ondersteuning je waar nodig. We komen voor jou op en kijken samen naar hoe we jouw talenten het beste kunnen inzetten.

Wat doen we?

Het Jongerenwerk is in de gemeente Bodegraven- Reeuwijk overal te vinden: op sportveldjes, in de wijk, via scholen, in de Huizen van Alles, in het jongerencentrum de Zon en alle andere plekken waar jongeren wel eens komen. Met onze partners (gemeente, CJG, scholen, politie, Halt, etc) werken we samen om jongeren te ondersteunen bij leuke initiatieven, vragen, problemen en andere dingen waarbij hij/zij wel wat hulp kan gebruiken. Als jongerenwerkers zijn we zeer benieuwd hoe het gaat met de jongeren van deze gemeente. We spreken jongeren daarom aan op straat en tijdens activiteiten in het jongerencentrum. We luisteren naar vragen en issues en ondersteunen jongeren om stappen te nemen om iets op te lossen, of helpen ze om de antwoorden op vragen te vinden. Dit doen we vanuit een gelijkwaardige relatie, laagdrempelig en dichtbij. Maar we zijn er niet alleen om te “controleren of het wel goed met de jongere gaat”. Wat we ook willen doen is de jongere een “thuis” bieden, waar ze andere jongeren kunnen ontmoeten, waar ze begrepen worden, zichzelf kunnen zijn, kunnen chillen en tegelijkertijd de mogelijkheid krijgen om  talenten te ontdekken en deze te leren gebruiken om te doen wat hij/zij graag zou willen.

Jongerenwerk in jongerencentrum De Zon

Het jongerencentrum De Zon is een ontmoetingsplek voor jongeren waar je op woensdagavond en op vrijdagavond van 19:00 tot 21:00 binnen kunt lopen om met vrienden te chillen, te gamen of om gewoon een drankje te doen. Je kunt er bijvoorbeeld gamen, series kijken, tafeltennissen en tafelvoetballen. Je kunt bijvoorbeeld ook draaien op de DJ installatie of gratis internetten. Je kunt hier in de wintermaanden lekker naar binnen en kan hier (bijna) alles doen wat je wilt. Ontdek jouw talenten, maak je ambities bespreekbaar en ga samen met de jongerenwerker aan de slag. Ook kun je er met de aanwezige jongerenwerker op de bank van het jongerencentrum gewoon laagdrempelig in gesprek zonder dat iemand het hoeft te weten of je kunt informatie inwinnen over een voor jou belangrijk onderwerp.

Jongerenwerk op straat

Misschien heb je ons al eens gezien of misschien kom je ons binnenkort tegen. Dat kan, want wij zijn niet alleen in het jongerencentrum te vinden maar ook op straat. Tijdens avonduren en na schooltijd pijlen wij jou en je vrienden op straat waar jullie behoefte aan hebben, maken we een praatje om je wat beter te leren kennen en gaan we in gesprek naar wat er onder jullie vriendengroep speelt.

Dat doen we om drie redenen:

1. We ontmoeten graag nieuwe jongeren en zijn constant nieuwsgierig naar wat er speelt onder jongeren.

2. We helpen om dingen te organiseren of voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld een overdekte jongeren ontmoetingsplek, skatebaan of een zaalvoetbal toernooi.

3. We bemiddelen als er problemen zijn tussen jullie op straat of tussen jullie en buurtbewoners. We sturen jullie niet weg (dat is de taak van de handhavers), maar we gaan met jullie in gesprek om te kijken wat de issues zijn en hoe we de kunnen oplossen.

Meidenwerk

Het meidenwerk is er specifiek voor meisjes tussen de 12 en 17 jaar en richt zich onder andere op toffe workshops zoals een professionele fotoshoot of make-uppen. Maar ook op stoere meiden dingen zoals het delen van juicy gossips. Je kunt heir zelf met ideeën komen. Daarnaast worden er binnen het meidenwerk ook allerlei onderwerpen en thema’s behandeld om je met verschillende levensvragen en problemen te helpen. Maandelijks komen we bij elkaar in het Huis van Alles in Bodegraven. Nieuwsgierig? Stuur een appje naar 06-25701981. Je kunt ook mailen naar Drifa: drifa@dezonbodegraven.nl

De gemeente en jouw mening

Onze jongerenwerkers luisteren graag naar jouw ideeën. Ook als die ideeën met de gemeente te maken hebben. Mis jij bijvoorbeeld iets in onze gemeente, bijvoorbeeld betaalbare woningen, of vind je het bijvoorbeeld moeilijk om te begrijpen waar de gemeente zich mee bezig houdt en zou je daar meer over willen weten? Ook dan kun je bij ons terecht. Als je wilt, kunnen wij ervoor zorgen dat jouw mening bij de gemeente terechtkomt, want ook daar vinden ze dat jouw mening telt. Het kan ook zijn dat je iets samen met de gemeente wilt doen. We brengen je dan graag in contact. Kan je niet wachten? Vul dan het onderstaande formulier in.